Kábeldaráló, hulladékkezelő és újrahasznosító gépek, forgács-centrifugák, rúdadagolók és egyéb ipari gépek
   
 

Racovia CUP 2015

Lengyel testvéreink meghívásának köszönhetően ismét egy felejthetetlen élménnyel és egy újabb kupagyőzelemmel gazdagodtunk.

2 évvel ezelőtt szerepelt kispályás csapatunk először a Racovia kupán, és akkor a későbbi győztestől a legjobb 4 közé jutásért vívott párharc során estünk ki. (Döntetlen után büntetőkkel.)

Tavaly a bajnoki elfoglaltság miatt nem tudtunk részt venni a hagyományos tornán, de idén szerencsére el tudtunk utazni.

Pénteken egy kisbusz és két autó legénysége vágott neki a túrának, három különböző turnusban. Az út mindenkinél máshogy tellett, bár a jó hangulat az adott volt minden járműben.

A kisbusz legénysége érkezett meg elsőként, és egyik lengyel barátunk házában nagy szeretettel, jó nagy adag welcome-drinkkel, és finom vacsorával fogadtak minket. Pár apróságot átadtunk vendéglátóinknak, és mi is kaptunk Raków-os cuccokat, amelyek minősége bőven veri a hazai felhozatalt…

Miután az utazástól megfáradt társaságunk kicsit kifújta magát, és a has is tele lett, egy pub-ban találkoztunk még több lengyel barátunkkal. Itt a beszélgetés mellett további italozás vette kezdetét, de csak szolidan, hisz mindenki a másnapi focitornára készült.

Időközben az autós srácok is megérkeztek, és ők is hasonló fogadtatásban részesültek. Miután egyesült a brigádunk, nagy nehezen ki is találtuk, hogy ki mely szálláson tölti majd az éjszakát.

Másnap korán keltünk és reggeli után rövid logisztikázást követően megérkeztünk az esemény helyszínére, ahol már gyülekeztek az emberek, és érződött a légkörön, mennyire fontos ez a torna vendéglátóink számára.

A teremben gondos elrendezéssel lettek kihelyezve a drapériák; az egyik kapu mögött kapott helyet az RBD idegenbeli drapija, míg az RBD-s magyar zászlónk középen kapott helyet.


Ezen feladatok után kezdetét is vette a torna, amin 10 csapat vett részt, 2 csoportra bontva.


A-csoport:

·         Raków Zachód

·         Wychowani na Rakowie

·         Ferajna z Północy

·         Zawodzie Banda

·         Chemik Kędzierzyn

 

B-csoport:

 

·         RBD Ultras (Videoton)

·         Południowa Strona Miasta

·         Sektor Promila

·         Łada Biłgoraj

·         Centralna Koalicja

 

Érdekesség, hogy a Raków Częstochowa szurkolótábora ezen a tornán nem a különböző szekciók szerint szerepel, hanem kerületenként indulnak a csapatok. 7 helyi szurkolói csapat mellett, 3 baráti brigád a Chemik Kędzierzyn, a Łada Biłgoraj és mi, a Videoton szurkolói vettünk részt.

Az első meglepetés akkor ért minket, amikor kiderült, hogy a mérkőzéseken - amelyek a csoportküzdelmek során 12 percesek, az elődöntőktől kezdődően 2x10 perces összecsapások voltak – 4+1 fővel kell játszani, és futsal-labdával…

Ez egy kis átszervezést igényelt, hisz mi a normál labdához, és az 5+1 –es felálláshoz vagyunk szokva… És bár az első meccsen már 2-0-ra is vezettünk, a furcsa taktikai variálásnak (is) köszönhetően végül 4-3 –as vereséget szenvedtünk.

Ezek után nem maradt más választásunk, minthogy minden további csoportmérkőzést megnyerjünk. Ahogy az előző este megígértük… 

Eközben a hangulat rendkívül jó volt, szurkolás, röhögés, a lengyel-magyar barátság ápolása zajlott a mérkőzések mellett.

Ha a labdarúgásról is akarunk valamilyen tanulságot levonni, akkor az az, hogy itt szurkolói szinten sem flegmáskodnak játék közben. Kőkemény összecsapások, test-test elleni párharcok zajlottak a mérkőzéseken. Mindenféle alattomos, vagy durva szabálytalanság nélkül. Ha a mi csapatunk a kispályás bajnokságban így játszana, akkor már sírnának az ellenfeleink – így is gyakran túlzott keménységgel vádolnak minket… És ha mindezt a tapasztalatot rávetítjük az élvonalbeli bajnokságra, akkor nyilvánvaló, hogy nálunk a focisták jelentős része – puhány. Míg a lengyelek keményebbek…

Visszatérve a csoportküzdelmekre 3 egymást követő győzelemmel – 1-0, 3-0, 4-2 – megnyertük a

B-csoportot és a minimális célkitűzésünket elértük.


Az elődöntőben, hátrányból fordítva 2-1 –re nyertünk, ám az erőnk elfogyott. A döntőben a Wychowani na Rakowie csapata várt minket, akik ellen két éve pont hetesekkel estünk ki.

A döntő előtt az összes csapat felsorakozott a pályán, és a lelátón lévő szurkolókkal együtt nyomtuk azokat a rigmusokat, amiket az előénekes diktált. Hatalmas érzés volt, brutál hangerő, valódi fanatizmus.


A döntőre közösen vonult be a két csapat, és barátságosan köszöntöttük egymást.


Szikrázóan kemény mérkőzésen ellenfelünk vezetett, ám szerencsére a második félidőben sikerült az egyenlítés. (pont ellentétes forgatókönyv, mint anno…) Az utolsó percekben, már lépni is alig volt erőnk, a szívünk vitt előre minket. És szerencsére ellenfelünk lendülete is kifogyott, így 1-1 –es döntetlennel zárult a mérkőzés. A büntetőrúgásoknál idén mi koncentráltunk jobban, így a mindent eldöntő rúgás után, majdnem olyan örömben volt részünk, mint pár éve a Vidi- Trabzonspor meccsen…


Sportszerűen megtapsoltak minket vendéglátóink, mi pedig őket. Majd közösen énekeltük a szurkolói dalokat, mielőtt megkaptuk az érmeket és a kupát. No, meg egy ajándékcsomagot is.


A torna első négy helyzettje:

1. Videoton

2. WnR

3. ZWD Banda

4. Centralna Koalicja


És az este még csak ezután kezdődött…

 

Gyors fürdés, és vacsora, majd egy szórakozóhelyen gyűlt össze mintegy 150 szurkoló. Itt pedig további csoportpólók és egyéb cuccok cseréltek gazdát. Persze a következményeit is viselnünk kellett a tornagyőzelmünknek – lengyel vodka formájában. Itt volt a visszavágás a sok pálinkáért, amivel itthon mi kínálgatjuk őket. J

Amikor már mindenki kellően jól érezte magát, fergeteges szurkolás vette kezdetét, ahol 150 ember ugrált egyszerre a szórakozóhelyen, énekeltünk, éltettük egymás csapatait. Innen közösen egy diszkóba vezetett az út, és sokaknak reggelig tartott a buli.

Az ember beleborzong, ha arra gondol, hogy micsoda különbség van a lengyel és a magyar szurkolói kultúra között: szervezettség, erő, kiállás, megjelenés… fényévekkel járnak előttünk. Igazán büszkék vagyunk, hogy egy ilyen piros-kék testvériség részesei lehetünk.

Vasárnap 10 óra körül már mindenki összekapta magát, és egy kiadós reggeli után egy autónyi emberünk hazaindult, míg a többiek a szurkolói-shopban vásároltak még pár ereklyét. Komoly különbségek vannak a szurkolói ruházat minősége terén is. (Bár ha belegondolunk, hogy Lengyelországban némely ötödik ligás csapatnak is olyan brigádja van, hogy nálunk a „top 6” –ban lenne, akkor ezen sincs mit csodálkozni.)

Miután elbúcsúztunk vendéglátóinktól, elindultunk haza. És bár kicsit csendesebben, megfáradva róttuk a kilométereket, abban egyetértettünk, hogy életünk egyik legjobb túráján vagyunk túl.

Szeretnénk megköszönni ezúton is lengyel testvéreinknek a vendéglátást és azt a sok szeretetet, amit kaptunk! Felejthetetlen élményben volt részünk.


Hajrá Vidi! Hajrá Raków!

vissza

Legújabb galéria:


2017.05.21. RBD Horgászverseny - 8. Savanyú Emlékkupa